Skip to main content

Levottomat jalat, levottomat jalat, levottomat jalat

Juuri kuin olin nukahtamaisillani, jalat alkoivat vispaamaan. Tiesin, että hetkeen en saa unta, joten sama alkaa hieman kertomaan mistä on kyse!

Onko sinulla vaikeuksia saada unenpäästä kiinni tai alkavatko jalat vispaamaan iltaisin?

Tässä kirjoituksessa kerron levottomista jaloista ja mitä tekemistä raudanpuutteella on niiden kanssa. Kerron myös miten niitä voi hoitaa, niin että saat nukkua yösi rauhassa!

Hervottomat jalat vaivaa alkuyöstä

Aivan tavalliseen tapaan katselin puolison kainalosta televisiota, kunnes hän nukahti. Pistin television kiinni ja siirryin omalle sängynpuoliskolleni. Valot sammuksiin, kännykkä laturiin ja unta palloon. Tai sitten ei. Taas se alkoi, jo pitkään poissaollut kiusallinen vaiva. Ärsyttävä ja kummallinen pakotus jaloissa. Jalkoja tavallaan särkee, pakottaa ja jomottaa. Ne eivät vain pysy paikoillaan. Pakko koukistaa ja ojentaa jalkateriä tasatahtiin, vuorotahtiin, eri tahtiin, jokatahtiin. Argh.

Liikket eivät ole tahattomia, mutta mielen rauhoittamkseksi niitä on pakko tehdä. Ne ovat pakkoliikkeitä, kuitenkin ilman pakkoajatuksia, joten ne ei ole mielenterveysongelmien hälytysmerkki, vaan ne on levottomat jalat! Ne vielä ruokkivat itse itseään, sillä kun huomaan liikuttelevan jalkoja levottomasti ajatus jämähtää niihin ja jalkoja alkaa pakottamaan entistä enemmän. Jalat menevät ihan hervottomiksi ja tuntuu, että pohkeita kuumottaa ja pelottaa, että jalat alkavat kramppaamaan jatkuvasta vatkaamisesta. Niitäkin oli raskausaikoina ja ne vasta kamalia olivatkin. Ei auttanut vedenjuonti, ei villasukat tai hieronta. Ei kylmähauteet tai suihkutus.

Levottomien jalkojen syyt

Kaikkia kikka kolmosia on markkinoilla, mutta ehdottomasti tehokkain hoito on hoitaa syy sieltä levottomien jalkojen taustalta. Tarkistaa laboratoriosta hemoglobiini, rautavarastot ja verensokeri. Hoidattaa oireita pahentava nivelreuma, adhd, narkolepsia, fibromyalgia tai keuhkosairaus taustalta.

Levottomien jalkojen oireyhtymää kutsutaan myös Willis-Ekbomin sairaudeksi, lontoolla Restless Legs Snydrome (RLS). Levottomien jalkojen oireyhtymän syynä näyttäisi olevan keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriö. Toisaalta tutkimuksissa on todettu jalkojen hapenpuutteenkin vaikuttavan sairauden ilmentymiseen.

Levottomat jalat saattavat merkittävästi heikentää elämänlaatua siihen liittyvien unen saantivaikeuksien ja pelon vuoksi. Se saattaa johtaa myös levottomaan ja katkeilevaan yöuneen. Itseasiassa potilaat harvoin ottavat sitä oma-aloitteisesti puheeksi, sillä harvat mieltävät iltaisia levottomia jalkojaan sairaudeksi tai merkiksi puutostiloista, vaan ihmiset kärsivät oireistaan kaikessa hiljaisuudessa. Sellaisia me suomalaiset monesti olemme.

Klikkaa tästä tai kuvasta siirtyäksesi postaukseen ”10 vinkkiä joiden avulla nukut paremmin!”

Jatkan pientä pumppaavaa liikettä pohkeissa, symmetrisesti jalkaterät toistensa päälle ristittynä, aivan kuin toinen jalka toisesta lohtua hakien kohti valvottua alkuyötä. Tässä sitä taas ollaan, koko keho kärsien pöljästä päästä.

Raudanpuute levottomien jalkojen takana

Raudanpuute on keskeisin tekijä levotttomiin jalkoihin ja naisilla oireyhtymää onkin tuplasti enemmän kuin miehillä, johtuen kuukautisvuodon aiheuttamasta raudanmenetyksestä. oman raudanmenetyksen minimioimiseksi kannattaa poimia vinkit blogipostauksesta ”miten kuukautisvuotoa voi vähentää”.

Levottomat jalat ilmenee tyypillisenä kudosraudanpuutteen oireena eli silloinkin kun hemoglobiini on ”ihan hyvä”. Ferritiiniarvo kertoo paljon paremmin todellisista varastoraudoista, vaikkei sekään yksiselitteinen ole. Tästä olen kirjoittanut enemmän postauksessa ”Mitä hemoglobiini ja ferritiini kertovat raudanpuutteesta”. Ferritiiniarvo >100 yhdessä levottomien jalkojen ja muiden raudanpuutteeseen sopivien oireilun kanssa herättääkin epäilyn funktionaalisesta eli toiminnallisesta raudanpuutteesta, jolloin elimistössä on hyvin rautaa, mutta sitä ei pystytä eri tautitiloista johtuen hyväksikäyttämään. Näitä pyritään selvittämään sitten lääkärin vastaanotolla. Jos ferritiini on alle 75, on levottomia jalkoja ensisijaisesti hoidettava suun kautta otettavalla rautavalmisteella c-vitamiiniin yhdistettynä. Alle 30 ferritiinillä voidaan harkita myös suonen sisäisen raudan antamista, varsinkin jos vatsa ei siedä rautaa tai oireet ovat hankalat.

Koska rautaa tarvitaan dopamiinijärjestelmän toimimiseen, on selvää, että raudanpuutteessa levottomat jalat ovat varsin tunnusomainen oire. Rauta toimii kofaktorina tyrosiinihydroksilaasin valmistuksessa, joka puolestaan säätelee levodopan muuntumista dopamiiniksi. Lisää raudanpuutteen oireista postauksessa ”Voiko raudanpuute aiheuttaa oireita ilman anemiaakin”. Muistankin taas laistaneeni rautalisistä, kun levottomat jalat tulevat kiusaamaan. Ketähän yritän huijata? Ihan vaan pari päivää unohtui välistä! Totta puhuakseni rautalisän olen viimeaikoina muistanut ottaa ehkä joka toinen päivä. Ongelma ei ehkä ole muistaminen yleensö, vaan aina kun muistan sen, onkin kahvitauko ja ajattelen ”no illemmalla sitten”, kunnes olen syönyt jo iltapalajugurtinkin ja taas venyy…

Raskausaika oli muuten ihan hirveää jalkojen kanssa, kun jalkoja särki, pakotti ja pahinta oli se kun tiesi, että ne eivät lopu vielä ainakaan puoleen vuoteen!!!! Raskausaikana raudanmenetys kiihtyykin loppuraskautta kohden ja levottomat jalat ovat jo varsin yleinen oire. Onneksi oireet helpottavat suurimmalla osalla jo muutamassa viikossa synnytyksen jälkeen.

Diagnoosissa kannattaa olla tarkka, sillä jalkojen levoton liikuttelu voi olla myös merkki ahdistuneisuudesta, joka myös tavallisesti lisääntyy illan ja alkuyön aikana. Tällöin kuitenkin ajatuksen voimalla on suurenpi merkitys oireiden hallintaan, kun taas puhtaasti levottomissa jaloissa jalat jatkavat vain liikuttamistaan, vaikka mieli olisi jo tyhjentynyt ajatuksista ja valmis muuten nukahtamaan. Monet muutkin sairaudet oireilevat erilaisilla tuntemuksilla jaloissa, kuten esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, laskimo- ja valtimotukokset, penikkatauti ja iskiaskipu, mutta näissä hoito on luonnollisesti täysin eri.

Lasten kanssa kannattaa myös tarkkana, sillä ns.”kasvukivut” voivat ollakin levottomat jalat ja taustalla voi tällöin olla eri sistä johtuva raudanpuute.
Tauti on myös yllättäen suvuttain kulkeva ja jos molemmilla vanhemmilla on ollut levottomat jalat, on aika varmasti lapsillakin!

Levottomista jaloista kärsiville on muuten oma uniliiton alainen potilasyhdistys ja löytyy facebookin vertaistukiryhmäkin!

Lääkehoito

Pramipeksoli, ropiniroli, levodopa, klonatsepaami. Vaikka ymmärrään lääkekielteisyyden, kannattaa ne pitää muistissa viimeisenä oljenkortena, sillä ne tehoavat nopeasti ja parantavat sitä kautta hetkessä elämänlaatua. Ja eihän ole sanottu että niitä tarvitsee kauaa syödä, vain sen aikaa, kunnes taustasyyt saadaan selvitettyä ja hoito niihin aloitettua.
Jotkut lääkkeet, kuten pahoinvointilääkkeet ja masennuslääkkeet saattavat myös pahentaa levottomia jalkoja.

Jos kärsit levottomista jaloista, ota ihmeessä yhteyttä lääkäriin laboratoriokokeiden ottamiseksi ja mahdollisen lääkityksen aloittamiseksi. Hoito kuuluu ihan joka lääkärin perusosaamiseen. Jokin lievennys tai parannuskeino löytyy jokaiselle varmasti!

Kyse ei ole suonenvedosta, jalkakrampista tai hermokivusta. Herkästi myös tarjotaan erilaisia huonosti sopivia lääkehoitoja, jopa rauhoittavia lääkkeitä, joissa on etenkin ikäihmisille (ja miksei nyt ihan kenelle tahansa työssäkäyvälle) merkittäviä haittavaikutuksia. Onhan niistä apua, mutta kuka haluaa toukkaroida puhe sammaltaen seuraavana päivänä töihin pää pehmeänä? Lihasrelaksantitkaa eivät yleensä auta levottomiin jalkoihin. Liikaa ei voi korosta taustasyyn hoitoa, sillä esimerkiksi raudanpuutteesta kärsivillä suurimmalla osalla oireet häviävät, kun rautavarastot täyttyvät riittävästi. Tavoitteena onkin levottomien jalkojen pireyhtymästä kärsiviltä kaikilta selvittää ferritiinitaso.

Kaikkein pahinta koko kärsimyksessä on, kun jalkoja vatkatessa alkaa korvamatona soimaan Hassisen koneen ”Levottomat jalat, levottomat jalat, lee-vot-tooo-mat jalat”, hyvästi levolliset yöunet!

Medipudaksen nettivastaanoton kautta saat lähetteet tarvittaviin laboratoriokokeisiin ja lääkkeet sähköisenä reseptinä lähimpään apteekkiin.

Parempia öitä! – Ilona

Lääkäri Ilona Ritola, Lääketieteellinen johtaja, Medipudas OY

Jaan vinkkejä raudanpuutteeseen ja muihin yleislääkärin ajankohtaisiin asioihin Instagram tililläni @laakari_ilonaritola.

Tule mukaan keskusteluun ”Lääkärin blogi”keskusteluryhmään facebookissa.


Käytettyjä lähteitä mm.

Raskaus ja levottomat jalat -oireyhtymä: Suomen Lääkärilehti2017;72(6):349-353 Mikael Lepistö, Anna Lampio ja Päivi Polo. Yleiskatsaus

Levottomat jalat ja kävelypakko. Hannu Lauerma Lääkärin käsikirja 15.2.2016

levottomat jalat, raudanpuute, väsymys


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84