10 vinkkiä joiden avulla nukut paremmin!

Uniongelmat vastaanotolla

Keskustelen potilaiden kanssa uniongelmista päivittäin. Se, millä tavalla keskustelu lähtee liikkeelle riippuu lähtökohdista ja siitä, mitä haetaan. Haetaanko terveellisempiä elämäntapoja vai apua unettomuuteen.

Kolmekymppisen lääkefirman myyntitykin ja eläkeikää lähestyvän lastentarhanopettajan uniongelmien syyt voivat olla samankaltaisia, mutta silti ratkaisukeinot täysin erilaisia. Muutamia väsymykseen liittyviä syitä olen avannut ”Mikä sinua väsyttää -kirjoituksessani”.

Näitä moninaisia syitä pohdimme yhdessä yksilöllisesti vastaanotolla, tutustuttuani ensin potilaaseen. Kuitenkin muutamia yleisluontoisia vinkkejä osaan neuvoa, joista toivottavasti hyödyt!

Näitä vinkkejä voi toteuttaa ja noudattaa oli unenlaadun heikkouden syy mikä tahansa, sillä ne parantavat jokatapauksessa jossain määrin tilannetta!

1. Tee illalla jotakin mistä nautit.

Valtaa mielesi hyvillä ajatuksilla ja mielikuvilla. Tyytyväisenä on helpompi nukahtaa. On se sitten halailua puolison kainalossa, koiran rapsutusta tai takkatulen katselua.

2. Liiku kevyemmin.

Juuri ennen nukkumaanmenoa ei välttämättä kannatakaan käydä rivakalla juoksulenkillä, vaan 15 minuutin joogatuokio voisi toimia paremmin kehosi hyvinvoinnin edistämiseksi.

3. Syö kevyemmin.

Raskaan aterian jälkeen vatsaontelon paine jää helposti liian suureksi, jolloin vaaka-asennossa mahaportti valskaa herkemmin ja ruokatorven polttelu tuntuu närästyksenä.

4. Viilennä makuuhuone.

Ihmiskehon lämpötila laskee yötä kohden, jolloin kehon ulkopuolista lämpötilaakin kannattaa laskea hikoilun välttämiseksi. Talvi ja kesäpeitot erikseen on hyvä juttu. Kuumina kesäyönä pelkkä lakana peittona käy ihan hyvin. Itse en osaa nukkua ilman peittoa, mutta lakana riittää hyvin tuomaan sen turvallisuuden tunteen mitä peitolta kaipaan (ja pitämään hyttyset pois iholta).

5. Vältä unilääkkeitä

Unilääkkeet ne on tarkoitettu vain huolella valittuihin tilanteisiin ja tilapäiseen käyttöön, pitkässä juoksussa unen laatu on jokatapauksessa heikompi, kuin luomu-unella! Alkoholi tekee saman.

6. Vähennä ärsykkeitä silmille

Jos tapanasi on vielä katsella tv:tä, puhelinta tai pädiä sängyssä ennen nukkumaanmenoa, niin vältä kuitenkin liian vauhdikkaita videoita ja himmennä näyttö!

7. Murehdi etukäteen.

Kaikilla on murheensa. Isoja tai pieniä, mutta yön hiljaisina tunteina ne jokatapauksessa ovat valtavia ja estävät nukahtamisen. Ota tavaksi jo päivän aikana ongelmia kohdatessasi pysähtyä kunnolla pohtimaan asioita tai sitten yksinkertaisesti kirjoitat murheet ja seuraavan päivän tehtävät kännykän muistioon ylös. Tai herää puolta tuntia tavallista aiemmin ja aloita hoitamattomien asioiden tekeminen!

8. Vähennä kofeiinin saantia

Kahvin ja energiajuomien käyttöä kannattaa rajoittaa. Löydä oma sietokykysi. Minä en voi juoda klo 18 jälkeen kahvia, tai pää pyörii kuin peipposella vielä puolen yön aikaan. Kokonaismääräkin ratkaisee, jos juo 20 kuppia kahvia päivässä, on kofeiinikuorma jo melkoinen ja omiaan häiritsemään unen saantia tai sen laatua.

9. Rutiinit.

Soitto vanhemmille tai ystävälle. Hyvänyön suukot lapsille, eläinten ruokkiminen, valojen sammuttelu, suihku, hampaidenpesu jne. Tämä on osa aivojen hiljentämisprosessia. Rutiineita suorittaessasi aivot saavat käydä jo pienemmällä teholla ja saavat sammua hiljalleen kohti nukkumaanmenoa.

10. Nukkumaanmenoaika.

Aivan kuin pikkulapsilla. Tämä on osa rutiineja ja elimistön ajastamista tiettyyn kaavaan. Vaikka olisit kuinka väsynyt, nukkumaanmenoa viivästyminen ohi oman nukkumaanmenoajan yli voi vaikeuttaa yllättävänkin paljon unen saantia.

Jos saat parhaiten unta, kun menet nukkumaan klo 22.23, niin tee niin, mutta tee niin joka ilta, arkena ja viikonloppuna!

Nukkumaanmeno on prosessi, johon valmistautuminen kannattaa aloittaa jo pari tuntia ennen toivottua nukahtamisaikaa, pikkuhiljaa hidastamalla fyysistä ja mentaalista aktiviteettia!

Hyviä unia meille kaikille ja voimia uuteen päivään!

Mikäli haluat jatkossakin blogikirjoitukseni luettavaksi, tilaa sivun lopusta sähköposti-ilmoitus itsellesi!

Jaa se myös ystävillesi, jos arvelet heidän saavan hyötyä kirjoituksistani. Laitetaan hyvä kiertämään!

Onko sinulla vinkki, joka toimii sinun kohdallasi parhaiten? Kommentoi alle ja jaa se muillekin lukijoille!

 

jaksaminen, mielenterveys, Uniongelmat, vastaanotto, väsymys


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84

Kommentit (6)

 • Minua on askarruttanut tuo yöllisen WC-käynnin takia herääminen. Se on vähän rasittavaa ja voi kompuroidakin. Jos illalla pihistää juomisesta, saattaa herätä janoon; kumpi olisi parempi:). Oma vinkkini on, että vältän kuitenkin katsomasta kelloa, kun herään, niin ei mieti sen enempää sitä, onko vielä paljon nukkumisaikaa jäljellä vai pitääkö jo pian olla nousemassa ylös.

 • Tarja Summa

  Olen nuoruudesta saakka kärsinyt jalkasäryistä. Särky, painotus alkaa aina nukkumaan alkaessa. Muistamisesta ei tule mitään. Sitten kun nukahdan lopulta, heräilen taas luokittelemaan jalkojani, tai kävelen ympäri huushollia. Olen monta kertaa käynyt lääkärissä kertomassa unettomuudestani. Yksi lääkäri epäili minulla uniapneaa, ja jouduinkin sitten kokeeseen, jossa poissuljettiin uniapnea. Monet lääkärit ovat määränneet erilaisia unilääkkeitä tai nimenomaan masennuslääkkeitä, vaikka olen sanonut, että en kärsi masennuksesta. Nyt vasta omien tutkimuksenikin perusteella minulle lääkäri määräsi lääkettä, jota käytetään myös Parkinsonin taudissa. Masennuslääkkeet vain saivat jalat yöllä särkemään entistä enemmän. Parkinsonin taudin lääkkeissä kuin muissakin lääkkeissä pahojakin sivuvaikutuksia. Sivuvaikutuksien takia alussa pelotti niiden käyttö ! Nyt olen muutaman kerran niitä ottanut: olen nukkunut ! ! !…jalkoja ei ole särkenyt ! ! ! Voiko näitä lääkkeitä käyttää jatkuvasti ? Tulevalla viikolla olen menossa lääkäriin juuri näihin asioihin liittyen. Yli 40 vuotta olen kärsinyt näistä ongelmista, käynyt useita kertoja lääkärissä…aika rankkaa on ollut ! Ihmettelenkin kovasti, että en ole jo masentunut ! Mutta en ole, elämä on kuitenkin aina voittanut ! Väsyneenäkin olen kokenut, että elämä on niin arvokasta, suuri lahja meille ihmiselle ! Huonoja päiviä on minullakin ollut, vaikka luonteeltani olen ehkä liiankin positiivinen. Monta kertaa aamulla olen ajatellut: kuinka ihmeessä jaksan taas iltaan saakka ! Nukkumaan mennessä usein olen ajatellut: voi ei, taas tätä kärsimystä !

 • Rutiinini, jotka ovat auttaneet minua jopa raudanpuutteisena:
  1. Ei kännykkää silmien eteen heti herättyä
  2. Ei mustaa teetä (tai muutakaan kofeiinia) klo 14 jälkeen
  3. Ulkoilua työpäivän jälkeen (ei rasittavaa liikuntaa raudanpuutteisena)
  4. Riittävä juominen päivän aikana, muttei alkoholia
  5. Iltarutiinit joka ilta, myös viikonloppuisin
  1-2 tuntia ennen uniaikaa:
  – Valot reilusti himmeämmälle
  – Ei TV:tä tai kännykkää – tai vain ne muutamat tärkeimmät (ja levolliset) jutut tummataustaisella himmeävaloisella näytöllä
  – Lämmin suihku/sauna (myös suihku hämärässä valaistuksessa)
  – Makuuhuoneen viilennys
  – Kevyt iltapala rauhoittavan yrttiteen kera
  – Joskus lisäksi venyttelyä / kevyttä joogaa
  Ja sitten sänkyyn mennessä korvatulppa toiseen korvaan (talossa eri rytmillä eläviä) ja unisatu-äänikirja toiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Ota rohkeasti yhteyttä niin autamme sinua eteenpäin. 
Ajanvarauksessamme sinua palvelee Tarja Lötjönen ma-ke, pe klo 9-12.

Olemme täällä sinua varten!

Medipudas somessa

Lääkäri Ilona Ritola somessa