Voiko raudanpuute aiheuttaa oireita ilman anemiaakin ja tulisiko sitä hoitaa?

Haastatateltava tähän postaukseen löytyi tuosta sängyn toiselta laidalta, sillä mieheni hemoglobiinin huidellessa yli 150:ssa oli ferritiini vain 12. Hän on kärsinyt suurimmasta osasta allamainituista oireista ja voi kertoa miltä se tuntuu.

Mistä raudanpuutteessa on kyse?
Raudan päätehtävä elimistössä on tuottaa palaset punasolujen hemoglobiiniin, joka sitoo happea ja kuljettaa sitä elimistössä keuhkoista kudoksiin. Raudanpuutteessa onkin selvää, että tämä ketju häiriintyy ja elimistö alkaa kärsiä hapenpuutteesta. Raudanpuutteen oireet näkyvät jokaisen elimen toiminnassa. Tällöin puhutaan anemiasta, joka on sovittu tila, hemoglobiinin laskiessa alle ennalta sovittujen laboratorion viitealueiden.
Viitealueiden muodostumisesta ja siihen liittyvistä hankaluuksista kirjoitin aiemmassa postauksessa ”Mitä hemoglobiini ja ferritiini kertovat raudanpuutteesta?”
Mieheni kertoo, että ”Hemoglobiini on aina ollut hyvä, jopa yli viitearvojen, mutta sitä on virheellisesti nostanut hengitystiesairauteni, kärsiessäni hapenpuutteesta päivin ja öin”.
Monet raudanpuutteen oireista kuitenkin alkavat jo rautavarastojen ehtyessä, ilman että anemiaa on todettavissa, sillä raudalla on paljon muitakin tehtäviä elimistössä. Osa raudanpuutteesta kärsivien oireista johtuvat suoranaisesti raudanpuutteesta, osa anemia ilmaantumisesta ja elimistön kompensatorisista mekanismeista yleensä happivajeeseen ja veren viskositeetin pienenemiseen. Monet oireista ovat päällekkäisiä.
Monet oireet ovat todella erikoisia, ne saattavat olla tunnettu jo vuosisatoja, mutta vasta viimeaikoina on pystytty osoittamaan niiden syy-yhteys raudanpuutteeseen. Vai miltä kuulostaa pakonomainen tarve syödä jäätä? En ihmettelisi, jos joku tästä raudanpuutteelle spesifistä oireesta kärsivä leimattaisiin jonkin asiasta suuremmin tietämättömän tahon toimesta, psykiatrisen hoidon tarpeessa olevaksi.
Olen perehtynyt raudanpuutteen oireisiin ja niiden syntymekanismeihin, etenkin niiden ilmaantuessa ilman anemiaa, joka on viimeaikaisen kiivaan tutkimuksen kohteena.
Internet on tuonut tiedon myös potilaiden käsiteltäväksi, joten monesti potilaat ovatkin paljon viisaampia kuin lääkärit ja tällöin toivoisinkin lääkäreiltä nöyryyttä ja ymmärtäväisyyttä, kun potilas tulee hakemaan apua oireisiinsa. Tässä postauksessa kerron miksi ja millä mekanismeilla raudanpuute aihuettaa tunnetut oireensa.
Lista ei missään tapauksessa oleva kaiken kattava, vaan tulee täydentymään ajan saatossa tutkimustiedon lisääntyessä.
Mielenkiintoisia lukuhetkiä! Tule myös seuraamaan blogini keskusteluryhmää facebookissa nimellä ”Lääkärin blogi” ja osallistu keskusteluun ja opi lisää terveydestäsi!
Jos nyt alkoi jo tuntumaan teksti liian nuivalta, eikä sinulla ole aikaa perehtyä asiaan, niin ota yhteyttä lääkäriasema Medipudaksen asiantunteviin hoitajiin tai lääkäriin varataksesi ajan joko puhelin tai videovälitteiselle etävastaanotolle!
Rauta ja liikunta
Raudanpuute heikentää suorituskykyä monenkin mekanismin kautta.
Samoin kuin hemoglobiini, tarvitsee lihasten hapenkuljetusmolekyyli, myoglobiini, rautaa muodostuakseen. Myoglobiinin tehtävänä on varastoida ja kuljettaa happi lihassoluissa, kuin myös lihassupistuksen aikana se vapauttaa se lihaksista. Raudanpuutteen aiheuttamassa anemiassa oireiden syntyminen on selvää heikentyneen hapentuottokyvyn vuoksi.
”Jo pelkästään rappusissa kävely tuntui ylivoimaiselta rasitukselta keuhkoissa ja pohkeissa”
Kuitenkin ilman anemiaakin, kovassa rasituksessa urheilijoilta kerätyissä näytteissä, on havaittu kohonneita hepsidiinipitoisuuksia, joka tunnetusti vähentää punasolutuotantoa. Raudanpuutteen kehittyminen ei siis ole seurausta vain urheilun tuottaman lisääntyneen raudankulutuksen kautta.
Kova urheilu toki kuluttaa rautaa monella tapaa; erityksenä hien mukana, lisääntyneenä punasolutarpeen tuotantona, stressin ja toistuvien vaurioiden aiheuttamana suolistovuotona ja hemolyysina (esimerkiksi jalkapohjissa niiden iskiessä toistuvasti maahan punasolujen hajoaminen lisääntyy).
Urheillessa raudanpuutteen monet oireet ilman anemiaakin tulevat siis selvästi esille. Tämä tunnetaan heikentyneenä rasituksen sietona, lihasten väsymisenä ja kehityksen pysähtymisenä.
Rauta ja iho
Rauta on välttämätön terveelle iholle muun muassa kollageenisynteesin osallisena, limakalvoille, hiuksille ja kynsille.
Raudanpuutteen tyypillisiä ilmentymiä näissä elimistön osissa onkin ihon kalpeus, ihon kutina ja taipumus ihoinfektioihin (kuten märkärupeen, haavaumiin ja sieniin), suupielen haavaumat, kielenturvotus, hauraat kynnet, aikuisten lusikkakynnet sekä kuivat ja hauraat hiukset.
”Päänahkani alkoi yhtäkkiä oireilla hilseilemällä, ihottumälaiskillä ja haavaumilla, luulin niiden johtuvan tilapäisestä stressistä, vaikka ei sekään kovin suurta ollut”
Epiteliaalisiin oireisiin limakalvoilla lukeutuu nielemisvaikeudet ja ruokatorvipoimut. Näitä on myös palan tunne kurkussa ja ruoan jumittumisen tunne, joita pidetään yleisesti psykiatrisina syinä (kun ruokatorvitulehdukset ja syövät on poissuljettu).
Toisaalta raudanpuutteen on havaittu aiheuttava syljen erityksen vähenemistä ja tätä kautta aiheuttaen kuivan suun tunnetta.
”Kaulan keskiosassa, kilpirauhasen seudussa, tuntuu ajoittain puristava ja kiristävä tunne, joka ei lähde pois juomalla vettä, syömällä tai venyttelyllä. Tuntuu, kuin joku kiristäisi hirttoköystä kaulan ympärille, vaikka psykkisesti ei ole mitään ongelmaa ja kaikki on hyvin”
(P.S Medipudaksessa meillä on tarjota vastaanoton lisukkeena ainutlaatuinen interaktiivinen ihotautilääkärin konsultaatio, jolloin harvinaisemmatkin ihosairaudet tulevat diagnosoitua heti, ja turhat hoitokokeilut jäävät välistä)
Levottomat jalat
Levottomien jalkojen syndrooma (engl.Restless leg syndome RLS) eli Willis-Ekbomin sairaus kiusaa rautavarastojen vähentyessä. Oireyhtymälle on tyypillinen piirre jalkojen liikuttamisen pakko, joka ilmaantuu etenkin iltaisin ja alkuyöstä.
Itselläni oire oli pahimmillaan rautavarastojen vähentyessä raskausaikoina, jolloin jalkoja oli vain pakko heilutella, ravistella, hieroa jalkateriä yhteen tai potkia jalkoja varsin nopeaan tahtiin, yleensä juuri hetki pitkälleen menon jälkeen. Toiset kuvaavat oireen nimenomaan jalan tuntohäiriöintä, pistelynä, puutumisena ja vetämisenä. Pahimmillaan oireita on myös yläraajoissa.
Levottomissa jaloissa on kyse pohjimmiltaan aivojen raudanpuutteesta aiheutunut tila, johon liittyy dopamioiniaineenvaihdunnan häiriö. Oireyhtymällä on myös muita altistavia tekijöitä raudanpuutteen lisäksi, kuten tietyt lääkkeet (SSRI, B-salpaajat) tai sairaudet, kuten diabetes, reuma ja fibromyalgia.
Neurologisiin raudanpuutteen oireisiin lukeutuu myös tahattomat lihassupistelut, elohiiret ja ihotunnon häiriöt. Raudanpuute voi johtaa myös yöaikaiseen jalkojen periodiseen liikehäiriöön (PLMD periodic limb movement disorder), joka on samantapainen kuin levottomien jalkojen oireyhtymä, mutta ilmaantuu vain nukkuessa.
Rauta ja infektiot
Ihmisen vastustuskyky eli immuunijärjestelmä vaatii monia ravintoaineita toimiakseen kunnolla, myös rautaa. Raudanpuutos laskee fagosyyttien toimintaa, laskee lymfosyyttien proliferaatiota ja NK-solujen toimintaa, joita tarvitaan puolustukseen bakteereita vastaan. Tämä ilmenee jo raudanpuutteen ensivaiheissa, kun anemiaa ei ole vielä todettavissa.
Tulehdustilanteissa hepsidiinipitoisuus nousee tulehdusvälittäjäaineiden, pääasiassa interleukiini-6:n, vaikutuksesta. Hepsidiini vähentää raudan imeytymistä suolesta ja vapautumista maksasta ja makrofageista. Elimistö pyrkii tällä vähentämään mikrobien raudansaantia kaventaen näin niiden elinolosuhteita.
”Vanhassa talossa kuviteltiin, että jossain on oltava piilevää hometta, kun koko ajan sairastelen. Uuden talon rakennuttua ajattelimme sen johtuvan maaleista ja liimoista, sitten pölyistä. Viime talven aikana sairastin aina kun joku vähänkin yskäsi päin, vähintään 7-8 kertaa puolessa vuodessa. Influenssan yllättäessä luulin taas kuolevani. Olisi mielenkiintoista tietää lisää miksi puolustuskykyni on heikentynyt näin paljon”
Bakteerit tarvitsevat myös rautaa lisääntyäkseen elimistössä ja ne ovat kehittäneet monia mekanismeja raudan varastamiseksi ihmiselimistöltä. Esimerkiksi E.coli (yleinen virtatieinfektioiden aiheuttaja) pystyy varastamaan rautaa jopa suoraan sen kuljetusproteiinilta transferriniltä.
Rauta ja sydän
Raudanpuute vaikuttaa sydämeen monella mekanismilla. Kudosten hapensaanti on elintärkeä, joten kaikki muut toiminnot ovat toissijaisia. Jos vajaakykyiset punasolut huolehtivat kudosten hapettumisesta, täytyy riittävän hapensaannin turvaamiseksi veren kiertää kudokseen tehokkaammin.
Sydän saa viestiä kudoksista hapenpuutteesta ja alkaa pumppaamaan nopeammin, jotta verenvirtaus säilyy. Syke nousee ja verenpaine nousee. Näiden oireiden ilmaantumiseen ei siis tarvita pitkäkestoista hemoglobiinin puutosta vaan nämä voivat olla jo ensioireita.
”Verenpainetauti 20-vuotiaasta, pahenevat rytmihäiriötuntemukset ja tykyttelyt, oliko muuta?”
Verenkierto keskittyy myös elintärkeisiin kudoksiin, joiden hapensaantia ei voida uhrata, joten aivot ja sydän saavat enemmän verta ja ääreisverenkierto heikkenee. Tämä saatetaan aistia sormien tai varpaiden paleluna ja valkosormisuutena.
Tällaiset ääreisverenkierron häiriöt voivat etenkin suomalaisilla huomata epämiellyttävänä saunomiskokemuksena, kun lämmönsäätely ei toimi.
”En ole oikein saunaihmisiä, matala lämpö on parempi ja sitäkin mahdollisimman vähän. Saunassa ei ala pyörryttää, mutta tulee jotenkin epätodellinen ja huono olo.”
Pitkäaikainen sydämen rasitus johtaa sydämen vajaatoimintaan, jolloin mm. minuuttitilavuuden pienentyessä munuaisten verenkierto heikkenee, jonka seurauksena natriumin ja veden eritys pienenee.
Lisäksi runsaasti energiaa tarvitsevat elimet, kuten sydän, maksasolut, suuret lihaset ja munuaiset ovat erityisen herkkiä rautatasojen laskulle.
Rauta ja veren hyytyminen
Raudanpuute (ilman anemiaakin) vaikuttaa veren hyytymisen moninaiseen prosessin moneen osaan. Tämä lisää mustelma- ja vuototaipumusta monimutkaisen, mutta hyvin tunnettujen prosessien kautta.
Raudanpuute ja aivot
Raudanpuutteen ensioireet ovat yleensä aivoperäisiä oireita, sillä rauta on välttämätön, jotta aivojen signaalivälitys hermosolusta toiseen sujuu moitteettomasti.
Rautaa tarvitaan aivovälittäjäaineiden, kuten dopamiinin, serotoniinin, adrenaliinin ja efedriinin muodostukseen. Jotkin osat ovat vielä epäselviä raudan roolissa aivoissa, mutta on havaittu, että rautaa tarvitaan myös hermosolujen eristekerroksen myeliinin rakentumiseen ja aivojen aineenvaihduntaan.
Raudanpuutteen ajatellaankin johtavan signaalivälityksen hidastumiseen aivoissa, joka näkyy ajattelun hidastumisena, muistihäiriöinä, unohteluna.
Psykiatrisista oireista tavallisimpia liitettynä raudanpuutteeseen ovat masennus, ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute ja yleinen levottomuus.
”Vaimoni hermostuu jo, kun yritän selittää jotakin ja unohdan aina tarvittavat sanat, ja kun alan miettimään tarkemmin, aivoni kerta kaikkiaan jähmettyvät. Ja ihan rehellisesti, en muista, että näitä keskusteluja on edes käyty”
Tutkimustuloksia tulee jatkuvasti myös raudanpuutteen yhteydestä ADHD:n esiintymiseen. Useimpien näiden oireiden on todettu vähentyvän, kun tutkituille henkilöille on annettu suonensisäistä rautahoitoa, vaikka heillä olisi ollut vain raudanpuute ilman anemiaa.
Vaikka tarkat mekanismit miten raudanpuute aiheuttaa väsymystä ilma anemiaakin on vasta tutkimuksen alla, on yhteys selvä ja nyt tutkitaankin vain sitä, että miksi näin on.
”Minulla on apinan keskittymiskyky, mitä sitten tarkoittaakaan, huono se joka tapauksessa on. Olen häiriöherkkä, ajatus katkeilee ja tuntuu kuin levy jäisi päälle. Nuorempana mitään tällaisia oireita ei ollut.”
Ravinnosta saatu rauta kulkeutuu aivoihin veriaivoesteen läpi raudankuljettajaproteiinin avulla. Jos veressä on vähän rautaa, vähemmän rautaa kulkeutuu aivoihin. On havaittu, että jotkin aivoalueet keräävät enemmän rautaa kuin toiset.
Ainakin alle 40 ferritiinitasoilla (raudan varastomuoto) on osoitettu olevan yhteys näihin oireisiin (pois lukien funktionaalisesta raudanpuutteesta kärsivät, joilla raudanpuutteen mittaaminen ferritiinin avulla ei ole luotettavaa).
Muista pohtia lääkärisi kanssa myös muita väsymyksen syitä, joita löytyy postauksestani ”Mikä sinua väsyttää?”
Pica
Pica-oire tarkoittaa pakonomaista, jokapäiväistä, tarvetta syödä jotakin normaaliruokavalioon kuulumatonta (myös syötäväksi kelpaamatonta). Pica -nimitys tulee latinasta tarkoittaen harakkaa, joka syö mitä eteen sattuu (tässä olisi aika loukkaava haukkumasana naiselle).
Paradoksaalisesti yleensä nämä pica oireen kohteena olevat syötävät, eivät edes sisällä rautaa. Yleisin raudanpuutteen aiheuttama pica oire on pakonomainen tarve syödä jäätä, jolle on ihan oma nimityskin pagophagia.
Myös kalkin, saven ja lakritsin syönti on liitetty tähän. Pica oire on tunnettu vuosisatojen ajan raudanpuutteen oireena, mutta sen tarkka syntymekanismi on vielä epäselvä, mutta sen ajatellaan johtuvan tiettyjen aivoalueiden raudanpuutteesta.
”Lasketaanko napostelu tähän? Kylmän raikasta vettä on kuitenkin oltava aina käden ulottuvilla, viljelenkin urkkapulloja ympäri taloa”
Rauta ja kilpirauhanen
Rautaa tarvitaan myös kilpirauhashormonien muodostukseen. Raudanpuutteessa vähenee kilpirauhashormonien tuotanto ja monet raudanpuutteen oireet ilmenevätkin tätä kautta, kuten lämmönsäätelyn häiriönä eli paleluna.
”Ei, kilpirauhasarvoja et kyllä mittaa, eiköhän nämä olemassa olevat sairaudet jo riitä!”
Raudanpuute ja näkö
Monet raudanpuutteesta kärsivät valittavat hämärtynyttä näköä, mutta tästä ei vakuuttavaa näyttöä ole. Joissakin tutkimuksissa on arveltu tämän oireen ilmenemisen johtuvan kyynelerityksen vähenemisestä ja sen aiheuttamasta silmien kuivuudesta. Sen sijaan A-vitamiinin puutteen tiedetään heikentävän näköä. On tosin mahdollista että aivojen raudanpuutteen johtumishäiröiden muuttumisen myötä tulkintamme näkemästämme myös muuttuvat.
”Silmät kuivaa, vaikka laitan kostutustippoja säännöllisesti, muuten näköä hämärtää enkä näe kunnolla”
Rytmihäiriöt, raudanpuutteen vai anemian aiheuttamat oireet?
Monet raudanpuutteesta kärsivien oireet saattavat johtua myös anemian ja veren viskositeetin muuttumisen ja kudosten hapenpuutteen aiheuttamista oireista, kuten esimerkiksi sydämen nopea syke ja rytmihäiriöt, joka on helposti selitettävissä tällä mekanismilla. Koska monet kertovat oireen johtuvan myös itsenäisestä raudanpuutteesta, seuraan mielenkiinnolla uusia julkaisuja aiheesta.
Rauta ja sydämen vajaatoiminta
Raudanpuute on itsenäinen riskitekijä sydämen vajaatoiminnalle ja tästä aiheesta on niin paljon tutkimuksia, että Suomessakin jo suositellaan herkästi suonen sisäistä rautahoitoa sydämen vajaatoiminnasta kärsiville, joilla on todettu raudanpuute ja heillä tavoitellaankin paljon suurempia rautavarastopitoisuuksia kuin muilla.
Ilman rautaa, sydänlihakset ja pumppausteho kärsivät, myös ilman osoitettua samanaikaista anemiaa ja hemoglobiinipitoisuuden laskua. Rauta on oleellinen osa sydänlihaksenkin myoglobiinia, proteiinia, joka kuljettaa happea sydänlihakselle ja luurankolihaksille.
Ilman kunnolla toimivaa myoglobiinia lihakset kärsivät hapenpuutteesta välittömästi, joka johtaa lihaksen väsymykseen, maitohappopitoisuuden nousuun ja sydämen vajaatoiminnan pahenemiseen.
Rauta ja krooninen kipu
Uusimpien tutkimusten mukaan raudanpuute aiheuttaisi kipua muuttamalla selkäytimen rakennetta ja kipua-aistivien osien toimintaa. Aiheesta tarvitaan varmasti paljon lisää tutkimuksia, sillä tällä on suuri merkitys koko terveydenhuollon kentällä.
Esimerkiksi fibromyalgia potilailla on jo useissa tutkimuksissa osoitettu olevan muuta väestöä pienemmät rautatasot. Näistä tulenkin varmasti kirjoittamaan lisää, kun tietämys itsellänikin aiheesta lisääntyy.
”Ajallinen yhteys on ainakin verenluovutusten ja kroonisten kipujen pahentumisella, mielenkiinnolla odotan helpottaako kivut yhtään, kun rautavarastot täydentyvät”
Rauta ja astma
Useissa tutkimuksissa on jo osoitettu, että matalampi rautataso korreloi astman esiintyvyyden kanssa, kun taas korkeat rautavarastot kertovat pienemmästä astman mahdollisuudesta.
Rauta ja tukostaipumus
Raudanpuute vaikuttaa myös verihiutaleiden muodostumiseen. Noihin pieniin hiutaleisiin, joiden liimautuessa yhteen tulee verisuonitukoksia, kuten syviä laskimotukoksia, keuhkoembolioita ja aivoinfarkteja. Raudanpuutteen on havaittu tekevät verihiutaleista helpommin toisiinsa liimautuvia ja siten altistavan tukoksille.
”Korkean hemoglobiinin takia minulle suositeltiin verenluovutusta säännöllisin väliajoin, joka tyhjensi lopullisesti rautavarastoni”
Rauta ja naiset
Raudanpuute vaikuttaa yleensä vuototaipumuksen lisääntymisen vuoksi kuukautisia runsastuttavana tekijänä, lisäksi sen on todettu aiheuttavan vaikeuksia tulla raskaaksi ja jopa toistuvia keskenmenoja ja ennenaikaista synnytystä. Lue lisää vinkkejä omasta postauksesta, ”miten kuukautisvuotoa voi vähentää”.
Mitä on tulossa?
Lisäksi raudanpuutteen suhteen on tutkimuksia käynnissä ja alustavia tuloksia jo tullut raudanpuutteen yhteydestä virheellisen korkeihin HbA1c arvoihin (laboratoriokoe, jolla seurataan diabeetikon hoitotasapainoa), migreeniin, fibromyalgiaan, psoriasikseen vain mainitakseni muutamia.
Erityisen mielenkiinnon kohteena on myös astman ja raudanpuutteen yhteys, sekä homealtistumisen yhteys taudinkirjoon. ”Miten on Vesku, löytyykö sinulta näitä? ”
”8 vuotta homeisessa laitoksessa työskennellessä sain loppuiän astman, kiitosta vaan. Koholla oleva paastosokeri ja viime vuosina pahentuneet migreenitkin löytyy!”
Tekisikö mieli käydä ostamassa rautalisä apteekista tai luontaistuotekaupasta? Ongelma on se, että liika rauta on myrkyllistä elimistölle ja jos rautavarastot ovatkin normaalit, ei lisärautaa saa syödä. Tästä syystä ei ole voitu tehdä valtakunnallisia suosituksia esimerkiksi kehoittaen, että kaikkien raskaana olevien tulisi syödä rautaa.
Lisäksi monien näiden yllämainituiden oireiden taustalla voi olla muitakin syitä, joista tulisi keskustella lääkärin kanssa. Tärkeintä on kuitenkin hoitaa syy raudanmenetyksen taustalla. Miksi kaataa vettä ämpäriin, joka vuotaa kuin seula? Reiät on tukittava ensin, ennen kuin varastoja lähdetään täydentämään.
Tarvittaessa ota yhteyttä nettivastaanotollemme keskustellaksesi terveydestäsi ja saadaksesi laboratoriolähetteet Synlabin toimipisteisiin tai käyttämääsi laboratorioon.
Voimme hoitaa raudanpuutettasi etävastaanotolta käsin, joka on paikasta riippumaton, nykyaikainen, kela-korvattava lääkärissä käynnin muoto.
Miten mieheni? Häni aloitti viikko sitten rautasubsituution 100 mg päivässä aamupäivisin. Muutaman päivän jälkeen ajattelu kirkastui, väsymys väheni ja olo tuntui ”oudon tehokkaalta”. Seuraan mielenkiinnolla oman koekaniini paranemista!
Lääkäriasema Medipudas koostuu kokeneista terveydenhuollon ammattilaisista, joille asiakkaan kuuntelu ja ymmärtäminen on tärkeintä. Mitä jo sinullakin olisi oma lääkäri?
Suosittelen myös tutustumaan raudanpuute.fi sivustoon, jossa on varsin selkästi ja tiivisteysti kerrottu raudanpuutteesta, oireista ja siitä, mitä se voi aiheuttaa. Tunnistatko itsesi oireista?
Lääkäri Ilona Ritola
Lääketieteellinen johtaja, Medipudas Oy
Jaan vinkkejä raudanpuutteeseen ja muihin yleislääkärin ajankohtaisiin asioihin Instagram tililläni @laakari_ilonaritola.
Tule mukaan keskusteluun ”Lääkärin blogi” -keskusteluryhmään facebookissa.
Jos luit tänne asti ja suhtaudut tähän asiaan vielä skeptisesti, niin pyydän, että tutustu edes alla lueteltuihin tutkimuksiin, joita on käytetty lähteinä tässä kirjoituksessa.
Murray-Kolb LE, et al. Iron treatment normalizes cognitive functioning in young women Am J Clin Nutr, 2007;85(3): 778-787
Iron metabolism in athletes–achieving a gold standard. Eur J Haematol. 2013 Jan;90(1):10-5. doi: 10.1111/ejh.12026. Epub 2012 Dec 13.
BMC Blood Disord. 2010 Dec 22;10:9. doi: 10.1186/1471-2326-10-9.
Pica associated with iron deficiency or depletion: clinical and laboratory correlates in 262 non-pregnant adult outpatients. BMC Blood Disord. 2010 Dec 22;10:9. doi: 10.1186/1471-2326-10-9.
European Consensus on the Diagnosis and Management of Iron Deficiency and Anaemia in Inflammatory Bowel Diseases Journal of Crohn’s and Colitis, Volume 9, Issue 3, 1 March 2015, Pages 211–222,
Iron deficiency and heart failure: diagnostic dilemmas and therapeutic perspectives. Eur Heart J. 2013 Mar;34(11):816-29. doi: 10.1093/eurheartj/ehs224. Epub 2012 Oct 25.
Burden RJ et al. Is iron treatment beneficial in, iron-deficient but non-anaemic (IDNA) endurance athletes? A systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2015 Nov;49(21):1389-97
Zhao H et al. Low Iron Linked to Restless Legs Zhao H et al..
P. Dowling et al. Iron Deficiency as a Cause of Chronic Pain Journal of Nutrition
Fibromyalgia Associated with Higher Rate of Iron Deficient Anemia Clin Rheumatol. Pamuk GE, Pamuk ON, Set T, Harmandar O, Yeşil N.
Sawada T et al..Iron deficiency without anemia is associated with anger and fatigue in young Japanese women. Biol Trace Elem Res. 2014 Jun;159(1-3):22-31. doi: 10.1007/s12011-014-9963-1. Epub 2014 Apr 23.
Patterson AJ et al Dietary and supplement treatment of iron deficiency results in improvements in general health and fatigue in Australian women of childbearing age. J Am Coll Nutr. 2001 Aug;20(4):337-42.
Vaucher P, et al Effect of iron supplementation on fatigue in nonanemic menstruating women with low ferritin: a randomized controlled trial. CMAJ. 2012 Jul 9. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 22777991.
Verdon F, et al. Iron supplementation for unexplained fatigue in non-anaemic women: double blind randomised placebo controlled trial. BMJ. 2003 May 24;326(7399):1124..
Brigham EP et al.; Iron status is associated with asthma and lung function in US women. PLoS One. 2015 Feb 17;10(2):e0117545. doi: 10.1371/journal.pone.0117545. eCollection 2015.
etävastaanotto, muisti, raudanpuute, väsymys
