Skip to main content

Mikä sinua väsyttää?

On se kumma kun aina vaan väsyttää. Yllättävän hyvin tuli nukuttua viime yönä, mutta ei, silti jo työmatkalla herää toive lämpöisestä pedistä. Mistä väsymys johtuu? Voisiko joku näistä osua kohdallesi ja käydä selitykseksi?

Yleisimpiä syitä väsymykselle:

  1.  Heräätkö oloon, että et ole nukkunut yhtään, ehkä jopa kesken yön tukehtumisen tunteeseen? Ja vielä kuorsaat? Sinulla on saataa olla uniapnea eli kärsit yöllisistä hengityskatkoksista. Nykyisin siitä ei tarvitse kärsiä, sillä unimaskin avulla saat riittävästi happea yön aikana ja heräät virkeänä. Siitä tulee niin tärkeä osa elämääsi, myöhästyt ennemmin junasta ja lähdet hakemaan maskia kotoa matkalle mukaan.
  1. Helpottaa se joskus tai sitten ei. Pikkuvauvat valvottaa, se on selvä, mutta odotas kun ne kasvavat ja mietit kenen luokse ne nyt lähtikään yökylään tai saati jos ne muuttavat pois kotoa.  Sittenhän se murehtiminen niiden voinnista vasta valvottaakin.
  1. Vitamiinien puutos, kuten B12-vitamiinin puutos. Yleistä vegaaneilla ja vanhuksilla. Kuuluukin osaksi muistitutkimuspakettia, koska se voi aiheuttaa myös muistiongelmia ja voimattomuutta. B12 vitamiinia saa lihasta, kalasta ja apteekista. Tasot on myös helppo tarkistaa laboratoriokokeena.
  1. Työuupumus. Kokonaisvaltainen väsymys on seurausta elimistön ylistressaantumisesta. Elimistö ei enää sopeudu muutoksiin, ei palaudu ja tila pitkittyy. Vähän kuin urheilijan ”ylikunto”. Elimistö pistää stopin kun sinä et siihen pysty! Nerokasta eikö?

 

  1. . Korkea verensokeri väsyttää. Tyypillisesti iskee ruuan päälle etenkin iltapäivisin. Mikäli vyötäröltäsi löytyy vielä ylimääräisiä makkaraoita tiukasti takertuneen, on sokerien tarkistus paikallaan.

 

  1. Krooninen väsymysoireyhtymä. Vaikea kapiitteli, kiistelty ja vailla vastauksia. Kun mitään muuta selitystä ei keksitä ja kaikki mahdolliset laboratoriotutkimukset on jo otettu, eikä mitään muuta enää jää jäljelle. Ehkä joku päivä tästäkin tiedetään enemmän tai edes riittävästi.

 

  1. Liian lyhyet yöunet. Väsyttäähän se, jos meni nukkumaan klo 1.30 ja klo 6 pitäisi olla hereillä virkeänä. Koskee erityisesti teinejä…

 

  1. Raudanpuute. Yleistä etenkin runsaista kuukautisista kärsivillä naisilla. Voi kuitenkin johtua raudan huonosta imeytymisestä suolistossa, kuten keliakiassa tai suolistovuodosta. Sitten kun syy on tiedossa, niin korjataan tilanne syyn mukaisesti. Esim. hillitsemällä kuukautisvuotoa, noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota ja rautalisää käytetään vain rautavarastojen täydentämiseen, ne eivät ole pysyvä ratkaisu!

 

  1.  15%:a suomalaisista sairastaa sitä jossakin elämänsä vaiheessa. Muina oireina masennuksessa on tyypillisesti ilottomuutta, aloitekyvyttömyyttä ja ärtyneisyyttä. Jos vaiva on sinulle täysin vieras, niin kaamosmasennus saattaa olla tutumpi: Ajatuskin sateisesta marraskuusta, lumettomasta ja kylmästä joulukuusta ahdistaa. Tekisi mieli käpertyä peiton alle talviunille ja herätä vasta huhtikuussa auringon noustessa.

 

  1. Onneksi olkoon, olet raskaana!? Varmastiko? Tee testi. Alkuraskauden voimakas väsymys yllättää kaikki odottajat, kokonaisvaltainen, totaalinen uupumus, mutta onneksi varsin ohimenevä olotila. Omista toiveista riippuen satunnainen uusiutumistaipumus. Oletko mies? Onneksi olkoon, saat käyttää vapaakorttisi tässä kohdassa!

Jos pidit postauksesta jaathan sen kavereille! ❤

Lääkäri Ilona Ritola, Lääketieteellinen johtaja, Medipudas OY

Jaan vinkkejä raudanpuutteeseen ja muihin yleislääkärin ajankohtaisiin asioihin Instagram tililläni @laakari_ilonaritola.

Tule mukaan keskusteluun ”Lääkärin blogi”keskusteluryhmään facebookissa.

diabetes, työuupumus, uniapnea, väsymys


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84