Skip to main content

Mitä kannattaa tietää kun vasta suunnittelet raskautta?

Toiveena raskaus? Neuvolassahan ne sitten kertovat mitä pitää tietää eikö niin? Kyllä. Mutta, ensisynnyttäjä menee ensimmäiselle neuvolakäynnilleen, kun on ollut jo toista kuukautta raskaana, yleensä raskausviikon 9. tietämissä. Uudelleensynnyttäjä menee hieman myöhemmin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana äitiysneuvolalääkärinä toimiessani olen havainnut sen, että informaatiota on joka puolella hyvin paljon raskaudesta ja sikiön eri kehitysvaiheista. On myös pitkiä listoja mitä raskausaikana saa ja ei saa syödä. Raskauden suunnitteluvaihe taas ei oikein kuulu osaksi mitään neuvolatoimintaa ja kuitenkin jo siinä vaiheessa olisi hyvä olla tietoa muutamista tärkeistä alla mainituista seikoista. Ei myöskään olisi yhtään hullumpaa, jos kunnalla olisi tarjota yksi vapaaehtoinen neuvolakäynti kaikille vasta  raskautta suunnitteleville!

  1. Foolihappo. Suositellaan kaikille jo raskautta suunnitteleville, koska suomalaiset saavat sitä liian vähän ravinnosta. Ja jotta et olisi liian ajoissa, niin foolihapon syöntiä suositellaan jo 2 kuukautta ennen suunniteltua raskauden alkua, jotta pitoisuudet olisivat riittävät jo siinä vaiheessa kun tulet raskaaksi! Älä huoli, itselläni on neljä tervettä lasta, vaikka tässä aina myöhästyinkin. Sikiö tarvitsee foolihappoa heti alkuvaiheessa hermostoputken sulkeutumiseen. Tästä alkaa matkasi ja huolesi sikiön ja tulevan lapsesi hyvinvoinnista. Kaikki mitä teet tai jätät tekemättä vaikuttaa lapseesi!
  1. Mene hammaslääkäriin nyt. Raskaus lisää hampaiden reikiintymistä syljen happamoitumisen vuoksi. Hampaita voidaan paikata raskausaikana, mutta itseltäni ei ainakaan hammaslääkäri ottanut röntgenkuvia, joilla olisi voinut tarkemmin tarkastella hampaiston tilaa. Kasvavan mahan kanssa ei myöskään ole mukava maata pitkiä aikoja hammaslääkärin tuolissa. Hammaskipuunkin on aika rajoitetusti lääkkeitä, mitä voi käyttää raskausaikana, lähinnä parasetamolia (ibuprofeeni toisella kolmanneksella käy myös). Se ei hirveästi lohduta jos toinen puoli päästä sytkyttää infernaalista kipua.
  1. Kreikan matka äitiysloman alussa ei välttämättä ole sittenkään paras idea. Silloin olisi toki aikaa ja moni ajatteleekin, että kannattaa matkustaa vielä nyt kun on yhtenä kappaleena. Lääkärinä kuitenkin näkee aina sen kun kaikki ei mennytkään ihan niin kuin Strömsössä. Lapsivedet menee kesken Toscanan kiertoajelun tai Turkkilaisessa Hamamissa. Matkavakuutuksetkaan eivät yleensä korvaa ennenaikaisen vauvan hoitoja, saati että itse hikoilet jossakin kehitysmaatasoisessa sairaalassa raskausmyrkytyksen kourissa. Tai onnistut saamaan Malarian sieltä Afrikan matkalta, saati miten lääkitys sopii sikiöllesi? Pelottelinko jo tarpeeksi? Suurin osa raskauksista menee kuitenkin hyvin, mutta iso osa tarvitsee myös sairaalahoitoa ja yleensä nopeasti ja ennalta-arvaamatta.
  1. Zika-virus. Virus levittyy hyttysten välityksellä ja oireina voi olla vain lievä ihottuma, nivelkivut tai silmätulehdus. Äidin saadessa infektion raskausaikana virus siirtyy sikiöön aiheuttaen rajuja aivomuutoksia. Kannattaakin peruuttaa matkat zika-virusta esiintyviin maihin. WHO:n sivulla päivitetty lista. Zikavirusta esiintyvissä maissa oleskelleiden miesten kannattaa myös käyttää kondomia kumppaninsa kanssa seuraavat puoli vuotta, ettei tartuta mahdollisesti tulevien lastensa äitiä. Monimutkaista eikö? Vaikka hyttyset levittävätkin tautia, jää virus säilöön miesten sukuelimiin ja varoaikana viruksen poistumiselle on arveltu 6 kk aikaa. Mikäli miehen on matkustettava näille alueille puolison raskausaikana, käyttää hän kondomia loppuraskauden ajan.
(Zika virus maailmalla 12/17 ECDC)
  1. Jäätävä väsymys. Iskee lekalla päähän. Nukut kaikki kahvitauot. Jos siis selviät töihin. Nukahdat rattiin. Tai kävellessäsi. Kestää noin 8.viikolta 14.viikolle. Tehotykkimyyntipalaverit ja Tupperware kutsut kannattaa siirtää tältä ajankohdalta, vaikka nyt tuntuisi miten hyvältä! Raskaudenaikaiselle väsymykselle on tautiluokituksessa ihan oma diagnoosi ja se on sairauspäivärahan peruste, joten muista antaa itsellesi armoa jos et vaan jaksa. Tuleva lapsesi se siellä vain huutelee, että mamma hidastaa nyt vain sitä tahtia. Käy lukemassa myös blogikirjoitukseni Mikä minua väsyttää ja 10 vinkkiä, joiden avulla nukut paremmin.
  1. Rautalisä. Raskauden edetessä kehon verimäärä lisääntyy noin litralla eli viidestä litrasta kuuteen litraan. Veri siis laimenee. Sen lisäksi raudankulutus kasvaa merkittävästi raskauden aikana ja monilla rautavarastot ammottavat tyhjyyttään jo ennen raskautta. Rautalisää ottaessa huomioi että siinä on pidettävä 4 tunnin väli Thyroxin –lääkityksen kanssa ja useampi tunti myös jos olet nauttinut kasviksia, maitotuotteita, kahvia tai teetä. Itselläni oli se ongelma raskauksien aikana, että välipaloja piti nauttia parin tunnin välein pahoinvoinnin estämiseksi, niin tuo rautalisän optimointi oli todella vaikeaa. Käytännössä aamöinen wc-reissu mahdollisti sen että lavuaarin vierestä napsitut rautatabletit edes jossain muodossa ehkä imeytyivät.
  1. Varsinkin jos aiot kaikista varoituksista huolimatta matkustella, niin kannattaa matkailijan rokotukset ottaa jo kun et vielä ole raskaana, niin ei tarvitse sitten tasapainoilla asian kanssa enää. Raskausaikanakin kuitenkin influenssarokote on tärkeä ottaa, sillä raskaana olevat kuuluvat erityisen korkeaan riskiin influenssan suhteen ja rokote vähentää sekä äidin, että sikiön komplikaatioita. MPR (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) rokote tulee myös olla otettuna ennen raskautta (1-3 kk ennen), koska raskaana ollessa sitä ei voi ottaa. Myöskään vesirokkorokotetta ei voi ottaa raskausaikana, koska sekin sisältää eläviä heikennettyjä viruksia. Hinkuyskä taas on vastasyntyneelle vaarallinen tauti, joten äidin kannattaa hankkia rokote jo raskautta suunnitellessa.

  1. Lääkitykset. Jos syöt jotakin lääkitystä, kannattaa kysyä lääkäriltäsi jo raskautta suunnitellessa tarvitseeko annosta muuttaa. Koskee erityisesti epilepsiaa, masennusta, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja diabetestä sairastavia, joiden lääkityksiin muuttuva elimistö vaatii muutoksia. Mikäli aiemmassa raskaudessa tuli komplikaatioita, kuten laskimotukoksia, voi olla että tarvitset estolääkityksen jo raskauden alusta lähtien. Tunne itsesi, tunne vaivasi ja hae tietoa!
  1. Kemialliset aineet, säteily ja tietyt tarttuvat taudit. Tietyissä ammateissa tulee jo raskauden alkuvaiheesta lähtien siirtyä muihin tehtäviin. Jos tämä ei ole mahdollista ja joudut jäämään pois töistä jo aiemmin, olet oikeutettu Kelan erityisäitiysrahaan. Käytännössä äitiyslomasi on pitempi ja alkaa normaalia aikaisemmin. Jos olet esimerkiksi eläintenhoitaja, päiväkodin hoitaja tai maalaamossa töissä, niin tarkistusta jo etukäteen työterveydestäsi oman alasi riskit raskaudelle.

 

  1. Sanotaan, että kaikki painon nousu ensimmäisen kolmanneksen aikana on vain lihomista. Totta. Itse olen lihonut siis aina 10 kiloa jo ensimmäisen kolmanneksen aikana. Neljä kertaa. Ja joka kerta olen yrittänyt tätä välttää. Minulla on vain ollut aivan tajuton nälkä ja todella huono olo, jos en ole jatkuvasti saanut syödä jotain. Vaikka olen syönyt hyvinkin terveellisesti aiemmin, niin alkuraskaudessa on kaiken huipuksi vain roskaruoka maistunut. Olen saattanut melkein oksentaa nähdessäni terveellisen kotiruoka-annoksen salaatilla ja sen jälkeen kävellyt Heseen kerrosaterialle. Ihan järkyttävää. Yritä siinä sitten neuvoa painonhallinnasta. Jostain syystä tuo ensimmäinen kolmannes on ollut juuri se vaikein osuus ja sen jälkeen tiukalla tarkkailulla on painon saanut pysymään maltillisena. Olo on nimittäin todella tukala siinä vaiheessa kun on 20 kiloa ylimääräräistä ilmestynyt puolessa vuodessa. Jo tuolista nouseminen käy henkeen ja vatsahapot polttelee iltaisin ruokatorvessa. En suosittele. Enkä todellakaan tuomitse ketään!

Älyttömän hyvä tietopaketti löytyy myös HUS:n sivuilta (ilman sidonnaisuuksia), jossa tietoa eri ruoista ja vitamiineista tarkemmin.

Seuraa blogia tilaamalla ilmoitus sähköpostiisi uudesta kirjoituksesta, joka ilmestyy noin 1-2 kertaa viikossa! Seuraa lääkäriaseman ja etävastaanoton starttaamista nettisivuillamme ja facebook sivuillamme.

Lääkäri Ilona Ritola, Lääketieteellinen johtaja, Medipudas OY

Jaan vinkkejä raudanpuutteeseen ja muihin yleislääkärin ajankohtaisiin asioihin Instagram tililläni @laakari_ilonaritola.

Tule mukaan keskusteluun ”Lääkärin blogi”keskusteluryhmään facebookissa.

raskaus, rokotukset, väsymys


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84