Skip to main content

Nenää kutittaa, silmiä kirveltää, hengitys ahtaalla -Voisiko se olla allergiaa?

Haluaisitko kerrankin, että voisit päästä kesän ilman jatkuvaa flunssaa? Tai haaveiletko, että pääsisit kulkemaan keväisessä metsässä ilman, että silmät turpoavat ja henkeä ahdistaa? Haluatko nauttia kesälomasta ilman jatkuvaa aivastelua ja nenän tukkoisuutta?

Tässä kirjoituksessa kerron yleisimmistä siite- ja eläinpölyallergioista ja siitä, millä eri tavoilla ne ilmenevät.

Kerron myös, miten allergioita voidaan hoitaa, miksi lääkkeisiin kannattaa pyytää resepti ja miten allergioista voi päästä jopa kokonaan eroon!

Kerron myös, miten saat reseptit nopeasti kuntoon etävastaanoton kautta käymättä edes lääkärissä!

Mikäli keväisin ja kesäisin tuntuu, että nenä on jatkuvasti tukossa tai silmiä kirveltää kannattaa tutustua aiheeseen.

Kerron myös, millä tavoilla voidaan tutkia eri allergiaepäilyjä ja mitä tutkimukset yleensä maksavat.

Siitepölyallergiat

Tyypillisimmät siitepölyallergian oireet ovat tukkoinen nenä, josta vuotaa kirkasta nestettä, aivastelu, silmien kirvely ja vuotaminen, silmänympärysihon punoitus, joskus jopa silmien sidekalvojen turvotusta eli kemoosia. Tällöin voi tuntua kuin koko sidekalvo työntyisi ulos silmästä. Toisinaan oireet tuntuvat iholla ihon kutinana ja ihottumana.

Jopa 20% suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta. Alkukesästä oireita aiheuttaa lehtipuut, kuten koivu ja leppä sekä pähkinäpensas. Keskikesä on tyypillistä ”heinänuhan” aikaa. Jopa 40 eri heinää tuottaa allergisoivaa siitepölyä.  Loppukesästä oireita aiheuttaa teidenvarsilla kasvava pujo.

Noin kaksi kolmasosaa koivun siitepölylle reagoivista saavat ristireaktion kautta oireita eri ruoka-aineista kuten koivun kukinta-aikaan esimerkiksi huulten polttelua ja kirvelyä sekä nielun limakalvon turvotusta.

Tuntuuko, että saat oireita jostakin ruuasta vain keväisin tai kesäisin? Tällöin et todennäköisesti ole allerginen sille ruoka-aineelle, vaan koivulle, jolloin oireita voi tulla koivun kanssa samankaltaisia valkuaisia sisältävistä ruoka-aineista kuten porkkanasta, perunasta ja tomaatista. Joillakin koivuallergikoista oireita voi tulla jopa joistakin mausteista, kuten kurkumasta, kanelista ja inkivääristä. Henkeä uhkaavia reaktioita tulevat tyypillisimmin kiivistä, pippurista, selleristä ja soijasta. Heillä tulisikin olla adrenaliinikynä aina matkassa.

Atooppista ihottumaa esiintyy jopa joka viidennellä suomalaisella. Iho onkin yksi tärkeimmistä puolustusmekanismeistamme. Ihokosketus allergeeniin voi aiheuttaa jopa urtikarian eli nokkosrokon. Tavallisimmin kuitenkin erilaiset ihosairaudet pahenevat ja atooppinen ihottuma lehahtaa.

Kerron alempana allergioiden eri hoitovaihtoehdoista.

Eläinpöly allergian aiheuttajana

Tavallisimmin allergiat johtuvat omista lemmikeistä, kuten koirista, kissoista tai hevosista. Jopa 15 %:lla suomalaisista on jonkin eläimen aiheuttama allergia. Eläinten hilse, sylki, virtsa ja muut eritteet sisältävät allergeeneja ja itseasioissa vastoin yleistä käsitystä karvoissa niitä ei juuri ole. Allergiaa voi kuitenkin ilmetä yhtä lailla niin lemmikkirotille, gerbiileille kuin marsuillekin. Eläinallergian oireet puhkeavat yleensä jo lapsena ja sen oireita ovat tyypillisesti jatkuva nuha, tukkoisuus, väsymys tai astma.

Yleensä nuorelle on musertavaa saada selville, että on allerginen esimerkiksi koiralle tai hevoselle. Tällöin tulee mietittäväksi kaikki vaihtoehdot, ettei eläintä tarvitse luovuttaa toisaalle. Tällaisia ovat esimerkiksi huoneiston rajaaminen, makuuhuoneen oven kiinni pitäminen, suodattimet ja vaatteiden mukana kulkeutuvien allergeenien minimoiminen. Erittäin voimakkaassa allergiassa uravaihtoehdoissa voi kuitenkin joutua hieman luopumaan esimerkiksi eläintenhoitajan ammatista.

Astma ja allergiat

Astmaatikoille allergia-aika on hankala oireiden pahentuessa katupölyn ja siitepölyn leijaillessa ilmassa samanaikaisesti. Lisäksi sepelvaltimotautipotilailla ja keuhkosairauksia sairastavilla perussairauden oireet hankaloituvat.

Astman hoito on kehittynyt viime vuosina paljonkin ja jokaiselle varmasti löytyy sopiva niin, että astmaatikkokin pystyy vihdoinkin hengittämään vapaasti.

Lasten allergiat

Tiesitkö, että lapsilla allergiaoireilu alkaa yleensä ihottumana ja nenä- ja silmäoireet tulevat vasta myöhemmin? Lapsi saattaa kärsiä ihottuman pahenemisesta jo ensikuukausien aikana, jolloin oikeat ihon lääkevoiteet ovatkin tärkeä aloittaa nopeasti, kunnes iho saadaan terveeksi. Myöhemmin atopiasta kärsiville lapsille saattaa myöhemmin kehittyä hoitoa vaativa astma tai siitepölyallergia, joten tiivis seuranta on tärkeää.

Allergian aiheuttamat tulehdukset

Pitkittynyt allerginen nuha voi johtaa korvatulehduksiin ja toistuviin tai jatkuviin poskiontelontulehduksiin. Näihin monesti tarvitaan antibioottihoitoa, kierteen vain alkaessa uudestaan, mikäli allergia itsessään ei ole riittävän tehokkaasti hoidossa.

Allergioiden tutkimukset

Spesifeillä IgE-tutkimuksilla pystytään määrittämään tarkasti henkilön allergisuus, kun epäily kohdistuu tiettyihin tai pelättyihin allergeeneihin. Verikokeet voidaan ottaa lääkärikäynnin yhteydessä.

Allergiaoireisiin löytyy monia hoitovaihtoehtoja, jotka lääkärin määrääminä kuuluvat kelan ja sairaskuluvakuutusten piiriin. Yleensä hintakin on tällöin murto-osan. Allergialääkkeitä käytetään yleensä yhdessä 2-4 lääkkeen yhdistelminä samanaikaisesti.

Hankalista tai työtä ja harrastuksia haittaaviin allergiaoireisiin voidaan antaa siedätyshoitoa. Yleisimmät hoidon aiheet ovat koivu- ja timoteiallergiat. Nykyisin näitä saa myös kielenalustabletteina pistoshoidon sijaan. Erityisesti astmaatikoille siedätyshoito on suositeltavaa allergioiden pahentaessa astmaa.

Tiesitkö, että voit käydä allergiatutkimuksissa myös ilman lääkärin lähetettä? Esimerkiksi Synlabilla on ympäri Suomen näytteenottopisteitä, kuten meillä Medipudaksessa, jossa voi tutkituttaa epäilemiänsä allergioita tai ostaa erilaisia allergiapaketteja. Katso tarkemmin Synlabin sivuilta, jossa hinnat alkaen 19.95 e.

Lääkärin kanssa voi taas yhdessä suunnitella tarvittavat kokeet, jolloin niistä saa myös kelakorvauksen. Etenkin useimmat lasten vakuutukset edellyttävät lääkärin lähetettä tutkimuksiin niiden korvaamiseksi. Lääkärisi myös tulkitsee tulokset ja suunnittelee tehokkaan hoidon. Nettivastaanotoltamme saat lähetteet tutkimuksiin, niiden analyysin ja tarvittavat reseptit, nopeasti ja joustavasti. Nettivastaanotto rinnastetaan ”tavalliseen” vastaanottoon, jonka vakuutukset ja kela korvaa samojen periaatteiden mukaisesti, kuin ”tavallisenkin” vastaanoton. Lisää Kelan sivulta korvausperiaatteista.

Allergialääkkeet

Antihistamiinit

Antihistamiini on perusallergialääke, jota hankalimmin reagoivat allergikot aloittavat syömään säännöllisesti jo helmi-maaliskuussa. Valmistetta jatketaan syksyyn asti. Nykyisin on saatavilla jo hyvin siedettyjä ja väsyttämättömiä antihistamiineja ja yleensä hintakin on reseptillä murto-osan, kun käsikaupasta suoraan ostettuna. Lisää eri allergialääkkeistä voi lukea sivustolta www.allergialääkkeet.fi. Antihistamiineja saa niin tablettina, nenäsumutteena, kuin silmätippoinakin.

Nenän tukkoisuutta voidaan vähentää myös sympatomimeeteillä, joita saa erikseen tai yhdistelmälääkkeinä antihistamiininen kanssa.

Silmätipat

Allergisiin silmäoireisiin käytetään natriumkromoglikaattitippoja, jotka estävät allergeenien kiinnittymisen silmän pinnalle. Ne tehoavat yllättävänkin nopeasti ja niitä saa apteekista ilman reseptiä. Näiden lisäksi voidaan käyttää antihistamiinisilmätippoja oireiden kurissa pitämiseksi.

Silmänympärysihon punoittaessa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen sopivan ja tehokkaan hoitovoiteen löytämiseksi.

Nenäsumutteet

Nenään suihkutettavat kortisonit ovat yksi tärkeimmistä allergisen nuhan lääkkeistä. Oikea tekniikka, etenkin lapsilla, on avainasemassa hoidon onnistumisessa. Ne luonnollisesti auttavat tukkoiseen nenään, mutta mahdollisesti myös silmäoireisiin jossain määrin. Paras teho saavutetaan, kun hoito aloitetaan jo ennen allergisten oireiden ilmaantumista. Jos nuha on ympärivuotista, voi nenäsumutetta käyttää jopa ympäri vuoden. Nenäkortisoniakin löytyy yhdistelmävalmisteena antihistamiinin kanssa. Nenäsumutteita myydään myös reseptivapaasti, jolloin hinta on vain huomattavasti korkeampi kuin reseptillä. Useimmat nenäkortisonit ja yhdistelmävalmisteet ovat reseptilääkkeitä.

Joskus nenän limakalvot ärtyvät jatkuvasta antihistamiinin käytöstä, jolloin limakalvojen kuivuuteen voi käyttää erilaisia vesi-tai öljypohjaisia suihkeita.  Jotkut potilaat ovat kertoneet kaatavansa jopa rypsiöljyä nenään ensiapuna. Tukkoisen nenän hoiton on myös sympatomimeetteja käsikauppatavarana, joita on hyvä käyttää myös ennen kortisonisuihkeita.

Astmalääkkeet

Etenkin allergista astmaa sairastavat joutuvat usein tuplaamaan kortisonilääkityksen ennen allergiakautta ja avaavaa lääkettäkin menee enemmän hengenahdistuksen ja hengityksen vinkumisen ilmaantuessa. Tällöin myös allergian hoitoon yllämainitut hoidot kannattavat olla käytössä. Kotona tehtävä PEF-seuranta on oiva apu lääkitystarpeen arvioinnissa. PEF-mittari tulisikin löytyä jokaisen astmaatikon kotoa osana omaseurantaa- ja hoitoa. Näitä myy mm. suomalainen perheyritys Pedihealth verkkokaupassaan. Joskus vaikeissa oireissa joudutaan turvautumaan kortisonitablettikuureihin.

LÄÄKKEETTOMÄN HOIDON VINKIT

  • Huuhtele nenäsi päivittäin nenäkannulla, jolloin saat limakalvoja ärsyttävät epäpuhtaudet huuhdeltua pois.
  • Kuivata vaatteet sisällä allergia-aikana
  • Älä jätä mattoja pitkäksi aikaa ulos
  • Ilmastointilaitteisiin ja tuuletusräppänöihin on saatavilla erilaisia tarroilla kiinnitettäviä allergiasuodattimia ja suodatinkankaita, joita saa valmiiksi leikattuina marketeista tai mittatilauksena useimmista ilmastointiliikkeistä
  • Älä suunnittele vaellusreissuja pahimpaan allergia-aikaan
  • Ulkoile aamuisin, kun kastetta on vielä maassa tai myöhään illalla

Terveydeksi! -Ilona,

lääketieteen lisensiaatti, lääkäriasema Medipudas Oy

Voit tilata ilmoituksen sähköpostiisi uusimmista blogipostauksista. Oletko jo lukenut huippusuositut postaukset ”Voiko raudanpute aiheuttaa oireita ilman anemiaakin ja tulisiko sitä hoitaa” ja  ”Mitä kannattaa tietää kun vasta suunnittelet raskautta”

ps. kirjoitus ei sisällä maksettuja mainoksia tai affiliate-linkkejä.

allergia, astma, ruoka


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84