Skip to main content

Onko sinulla migreeni? Vältä näitä ruoka-aineita!

Migreeni on varsin lamauttava päänsärky ja jokainen siitä kärsivä haluaa kaikki keinot käyttöön sen välttämiseksi. Tiestihän että monet ruoka-aineet voivat laukaista migreenin!?  Yksilölliset variaatiot ovat laajat; joku voi saada migreenin vain haistaessaan briejuustoa, siinä missä jollekin toiselle riittää punaviinilasin nuuhkaisu. Silloin kehoittaisin välttämään tätä yksilöllistä havaintoa. Minkään yleisluontoisen, kuten gluteenittoman tai paleodieetin, ei ole osoitettu olevan normaali sekäruokavaliota parempi, mutta tiettyjä ruoka-aineiden välttämistä kannattaa kokeilla.

1.       Alkoholi.

Yleinen päänsäryn aiheuttaja runsaasti nautittuna, mutta migreeniä sairastavilla jo yksi lasillinen punaviiniä (sulfaatit) voi laukaista kovat toispuoleisen päänsäryn. Myös olut, kuohuviini ja viski on vältettävien listalla. Lisäksi alkoholi aiheuttaa nestehukkaa elimistössä, joka myöskin herkästi laukaisee migreenin.

 

2.        Kofeiini.

Pahoittelen kahvinystävät. Pari kuppia päivässä on ihan ok, ja jotkut sanovat sen jopa helpottavan päänsärkyä, mutta tätä suuremmat määrät lisäävät migreenin ilmaantumisen todennäköisyyttä.

 

3.       Lisäaineet, kuten säilöntä, lisä ja –makuaineet, joita ruokiin lisätään niiden parantelemiseksi.

Natriumglutamaatti on yleinen migreenin aiheuttaja, jota lisätään paljon esimerkiksi kiinalaisiin ruokiin sen maun parantelemiseksi. Nitriitit ja nitraatit, laajentavat aivoverisuonia aiheuttaen migreeniä. Käytetään lihan säilyvyyden parantamiseksi esimerkiksi monissa nakeissa, pekoneissa ja leikkeleissä. Limsojen aspartaamin ja keltaisen väriaineen on myös havaittu lisäävän migreeniä.

 

4.       Kypsytetty juusto, kuten parmesan, cheddar –ja briejuustot.

 

Nämä sisältävät tyramiinia, jota on myös suklaassa, jugurtissa, hapankermassa, viikunoissa, rusinoissa, avokadoissa, hiivaleivissä ja monissa leivonnaisissa.

Ruokapäiväkirja voi auttaa metsästämään sinulle soveltumattomia ruoka-aineita. Kun merkitset ylös liikunnan, ateriat sekä migreenin ilmaantuvuuden, saatat päästä jyvälle siitä, mitä ruoka-aineita sinun kannattaa välttää. Lisäksi on hyvä huomioisda, että siinä missä toisilla ruoka-aineet lauksevat migreenin välittömästi, toisilla reagointi tapahtuu jopa 12 tunnin viiveellä.

Yksittäisiä ruoka-aineita ja niiden välttämistä tärkeämpää on kuitenkin syödä säännöllisin väliajoin. Säännölliset rutiinit, riittävä lepo ja stressin välttäminen ovatkin tärkeimmät tekijät migreenin välttämisessä.

-Ilona

Mikäli tykkäsit artikkelista jaathan sen kavereillesi!

Seuraa meitä ja saat lisää vinkkejä myös facebookissa tai klikkaa lääkäriaseman etusivulle!

 

lähteet: Nutr. Rev.

kofeiini, migreeni


Ilona Ritola

Blogia kirjoittaa 36-vuotias neljän lapsen äiti, puoliso ja lääkäri, joka haluaa saada ihmiset voimaan paremmin uskomalla omiin kykyihin ja voimiin. Lääkäri, joka uskoo vielä ihmisten hyvyyteen, inhimillisyyteen ja haluaa laittaa hyvän kiertämään. Blogin lukijana saat neuvoja elämään, saat lisää uskoa itseesi ja voimia tulevaan. Auttamalla toinen toisiamme saadaan ihmiset voimaan paremmin! Yhteistyössä on voimaa ja niiltä tiimoilta laita viestiä ilona.ritola@medipudas.fi Voit varata ajan vastaanotolleni Pudasjärvelle tai videovälitteisesti ympäri Suomen numerosta 044 978 60 84